INNI door de ogen van stagiair Steven

blogbericht10

INNI door de ogen van stagiair Steven

Mijn naam is Steven en ik ben afgestudeerd in de richting Media Management en Technologie aan de Artevelde Hogeschool. Ik mocht mijn stage volgen bij INNI GROUP, een drukkerij en uitgeverij te Heule.
Gedurende mijn 10 weken stage kreeg ik de mogelijkheid om een perfect evenwicht te onderzoeken tussen mijn 2 grootste interesses: marketing en productie.

verbeelding en creatie op de marketingafdeling

Van de marketingverantwoordelijke en één van mijn stagementors, Jasmijn, kreeg ik zeer veel vrijheid om te werken aan verschillende projecten. Op mijn eerste dag mocht ik het concept verder uitwerken voor hun eindejaardrukwerk (verschillende kalenderproducten als relatiegeschenk). Na een briefing over dit project mocht ik op individuele basis mijn eigen ideeën ontwerpen en 100% mijn verbeelding en instincten volgen. In week 1 begon ik met het eerste idee uit te diepen en daarvoor kon ik mijn aanzet toetsen aan de praktische kant tijdens teamvergaderingen over de verschillende afdelingen heen. Gedurende de 4 weken kreeg mijn concept vaste vorm. Na verschillende aanpassingen qua haalbaarheid en papiergebruik had ik dan toch een vastomlijnd concept om af te leveren.
Daarnaast kon ik ook meedenken om speelse beelden/tekst te plaatsen op de sociale media van INNI GROUP. Het leukste project dat ik heb kunnen meevolgen was het filmen voor de professionele corporate film. Daar komt nogal wat bij kijken, die maken ze dus helemaal zelf! Verder kon ik mijn ontwerpvaardigheden opfrissen door met Illustrator, InDesign & Photoshop voorbeelden van de verschillende INNI producten te ontwerpen. Hieruit kwamen toffe eindresultaten zoals bijvoorbeeld de INNI-bierkaartjes. Ik had nog nooit eerder binnen een company huisstijl iets ontworpen. Het minst interessante project was het ontwerp voor de bureaukalenderhouder. In het begin was dit een leuke uitdaging maar na de zoveelste afgekeurde versie duurde het mij net te lang. Gelukkig creëerde ik dan toch een eindresultaat waar ik trots op mag zijn.

Het grove werk in de productie

Dan kon ik meelopen op de verschillende afdelingen binnen de productie. In het magazijn leerde ik hoe ze het papier correct ontvangen en naar de juiste plaats brengen in het atelier. In de productiehal volgende ik mee aan verschillende drukpersen (digitaal, vellen en rotatie) en afwerkingsmachines. Van elke drukker en afwerker kreeg ik eerst een uitgebreide uitleg over zijn werkwijze en de werking van zijn machine. Daarna assisteerde ik waar ik dit kon. In de productiehal kan ik voor de veiligheid mijn oortjes beschermen met de gratis voorziene gele oordopjes.

Calculeren bij de commerciële binnendienst

Nadat ik elke afdeling in de productie had doorlopen en vertrouwd was geraakt met het machinepark van INNI GROUP, verhuisde ik naar de commerciële binnendienst. Hier werd ik helemaal ondergedompeld in de orderbegeleiding. Van het calculeren en voorbereiden van offertes in MultiPress tot en met begeleiden van de levering van het kwalitatieve drukwerk. Eerst kreeg ik een boeiende uitleg van verschillende orderbegeleiders en vervolgens mocht ik dan zelfstandig aan de slag gaan om calculaties te maken in MultiPress.

Planning en operations

Nadat ik het werken en calculeren in MultiPress goed onder de knie had begon mijn laatste deel van de stageperiode. Ik volgde kort mee met de operations managers van INNI GROUP. Ik leerde hoe ze de planning beheren en problemen tijdens de productie oplossen. Van Barbara, mijn andere stagementor en een van de operations managers, kreeg ik de kans om een belangrijke nacalculatie te doen. Het maken van de nacalculaties bestond iedere keer uit drie grote delen, het contact met de operators, het analyseren van voorbije orders en het berekenen van nieuwe parameters. Het contact met de operators diende er voor dat ik de werking van de machine perfect begreep en dat ik de technische fiche kon updaten met de juiste informatie. Het analyseren van de voorbije orders diende ervoor om gegevens te verzamelen waarmee ik later nieuwe parameters kon gaan berekenen. Het rekenwerk deed ik in Excel, soms moest ik mijn hoofd breken om tot correcte formules en berekeningen te komen. Na het uitkomen van nieuwe parameters legde ik deze voor aan Barbara en kon ik over gaan tot een testfase. In de testfase herrekende ik oude orders met mijn nieuwe parameters om te zien of de werkelijke productietijd dichter ligt bij de nieuwe calculatietijd. De testfase zal nog even doorlopen tot na mijn stage.

In het kort

Gedurende mijn 10 weken bleef ik in beweging door met de fiets te komen en over de middag samen te gaan wandelen in de wilde omgeving van het bedrijf (er ligt warempel een stukje natuur in het Kortrijkse bedrijvenpark). Tijdens het werken kon ik genieten van het mooie en heldere weer dankzij de grote ramen aan mijn bureau. In de middagpauzes kon ik samen met mijn collega’s lunchen in de gemeenschappelijke ruimtes (de grote vergaderzalen of de mINNIbar of de tuintafels) en socializen. De 10 weken vlogen voorbij en gaven me een goed beeld van hoe het er bij een innovatieve multispecialist met sterke print in het DNA aan toe gaat. Ik ben klaargestoomd voor de werkvloer!


PS: De woorden in het vet zijn een glimp van het concept voor het eindejaarsdrukwerk. 😉

(PPS: Intussen weten we dat Steven met onderscheiding is afgestudeerd! Dikke proficiat!)

Recent

Categorieën