Lancering De Groene Druivelaar

dgd-banner

Lancering De Groene Druivelaar

Nieuw, innovatief product door INNI GROUP

Groene thema’s in een hedendaags jasje

De Groene Druivelaar is meer dan een vernieuwde versie van onze iconische scheurkalender De Druivelaar. Terwijl we de historische charme en de humor van het origineel behouden, richten we ons met dit nieuwe product op hippe thema’s en bieden we een praktische gids voor een duurzamere levensstijl.

Deze dagkalender prikkelt de nieuwsgierigheid naar onderwerpen als (moes)tuinieren, gezonde voeding, kamerplanten en dieren, met bijzondere aandacht voor de milieubewuste consumenten. Door deze groene thema’s te combineren met frisse humor en fascinerende weetjes, brengen we een scheurkalender op een moderne, relevante manier naar de Vlaamse – en nu voor het eerst ook de Nederlandse – huishoudens en slaan we de brug tussen jong en oud.

Een frisse look

Zoals u kunt zien op het voorblad, heeft De Groene Druivelaar een moderne en aantrekkelijke look. Ook de illustraties kregen een hedendaagse vormgeving en humoristisch kantje.

Fysiek en digitaal: het beste van twee werelden

We gaan met De Groene Druivelaar de interactie aan met de digitale wereld. Dankzij de integratie van QR-codes worden gebruikers elke maand naar aanvullende online informatie geleid, waar niet alleen nieuwe thema’s worden gebracht, maar ook andere interacties in de toekomst mogelijk worden.

Samen naar een duurzame wereld

Op deze manier inspireren we huishoudens en dragen we bij aan een duurzamere wereld, dag na dag, blaadje na blaadje!

Aantrekkelijk geprijsd

De aanbevolen winkelprijs voor De Groene Druivelaar is € 9,95 (incl. btw) met inbegrip van een originele houder. Vanaf november verkrijgbaar in het warenhuis en de betere boek- en dagbladhandel.

Hoe het allemaal begon: De Druivelaar

Onze redactrice Christine Desmet vertelt

René Nuttin werd geboren in Kooigem in 1871. Hij was een creatieve, muzikale man, speelde toneel en was voorbestemd om schilder te worden. Hij ging in de leer bij een oom, maar droomde van het meer intellectuele beroep van drukker en studeerde daarom ’s avonds en in het weekend Nederlands en Frans. Op een dag ging hij met zijn oom in Torhout werken en ontmoette daar de priesters van de normaalschool. Die brachten hem in contact met een drukker die hem vertelde waar hij loden letters kon kopen. En de trein was vertrokken… In 1903 trouwde Nuttin en hij vestigde zich in Zwevegem als drukker R. Nuttin-Toeloose. Een paar jaar later kocht hij een huis met een grote tuin en een veranda in het centrum van de gemeente en bouwde er een nieuwe drukkerij.

Maar Nuttin wou niet alleen maar drukker zijn, hij voelde zich ook ‘opvoeder’ en wou zijn medemensen iets bijbrengen en hogerop helpen. Daarom trok hij er op zondagmiddag vaak met de fiets op uit om na te denken, moppen op te vangen en verhaaltjes te verzinnen, die hij later zou gebruiken bij het samenstellen van zijn ‘Druivelaar’, want zo zou hij zijn scheurkalender noemen. Zoals hij graag druiven plukte van de wijnstok die in de veranda van zijn woning groeide, zo hoopte hij dat de mensen met plezier elke dag een blaadje van zijn kalender zouden ‘plukken’ en genieten van het mopje of de wijze spreuk die erop te vinden was.

Eind 1914, bij het begin van de Eerste Wereldoorlog, werd zijn droom werkelijkheid.

De Druivelaar 1915 was geboren. Hij werd op een beperkte oplage gedrukt, ontsnapte als bij wonder aan de Duitse censuur en kende onmiddellijk veel succes.

Hoewel Nuttin de Nederlandse taal perfect machtig was, was zijn Druivelaar vaak dialectisch getint, maar de West-Vlamingen stelden dat erg op prijs, want het illustreerde hun eigenheid. Door zijn humoristische en volkse stijl bleef het succes van zijn kalender jaar na jaar groeien.

Toen Nuttin de 70 naderde, begon hij uit te kijken naar een opvolger. Zijn oudste zoon was hoofdonderwijzer in Nieuwpoort, de tweede was priester en werd later hoogleraar aan de universiteit van Leuven en zijn twee dochters waren kloosterzuster. Daarom besloot hij kort na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn levenswerk te laten voortzetten door de Drukkerij Aloïs Strobbe en Zonen uit Izegem, in die tijd de grootste afnemer van De Druivelaar. Op 22 oktober 1940 werd de overeenkomst getekend. De Drukkers Strobbe verzorgden de jaargang 1942 met technisch advies van René Nuttin.

Ze werkten met beter en origineel typografisch materiaal en creëerden zo een zeer verzorgd grafisch product met een zeer herkenbare stijl. Anton Strobbe was er de grote bezieler van. Hij gaf gestalte aan de kalender, waarvan in 1942 maar liefst 70.000 exemplaren werden gedrukt. Tegenwoordig is de oplage meer dan vertienvoudigd.

Anton Strobbe richtte een bibliotheek in, die een schat aan boeken en documentatiemateriaal bevatte voor het schrijven van teksten voor De Druivelaar, trok externe medewerkers aan en deed een beroep op illustratoren, die de moppen illustreerden met speelse gravuurtjes en tekeningen. Hij liet ook een speciaal rugkarton ontwerpen, dat jarenlang in wisselende kleurencombinaties werd gebruikt.

Wat de inhoud betreft, werden er geleidelijk aan nieuwe rubrieken aan de kalender toegevoegd, zoals Leef lang en schoon, Goudkorrel, Waarheen, de milieurubriek, ’t Manneke uit de Mane, weer- en andere spreuken, Taalpitjes, de dierenriem, Week van de Senioren en vele eenmalige daggebonden rubrieken. Maar uiteindelijk bleef humor altijd het hoofdbestanddeel. Het volkse karakter werd doorheen de jaren meer benadrukt, terwijl het West-Vlaamse accent gemilderd werd, met het oog op een algemene verspreiding in het hele Nederlandstalige gedeelte van België.

In 2015 mocht De Druivelaar zich dus eeuweling noemen. Speciaal voor dit 100-jarig jubileum werd een tentoonstelling ‘100 jaar De Druivelaar’ georganiseerd en was de scheurkalender voor het eerst te ontdekken op de Antwerpse Boekenbeurs, onder zijn nieuwe verantwoordelijke uitgever uit Heule, INNI GROUP, het resultaat van de overname een jaar eerder van drukkerij Strobbe door UGA/Continuga uit Heule.

Wist-je-datje

De Druivelaar werd voor het eerst uitgegeven in 1915 en is éénmalig niet verschenen in 1944 wegens papierschaarste en personeelstekort tijdens WO II. Daarom spreken we voor De Druivelaar 2015 over de 100ste editie, terwijl hij eigenlijk al 101 jaar bestaat.

Evolutie gekenmerkt door innovatie

Het is een opmerkelijk verhaal, dat van De Druivelaar. Al 2 wereldoorlogen meegemaakt en vier generaties overbrugd en zelfs na al die jaren weet onze scheurkalender nog steeds jong en vooral ‘wat ouder’ te bekoren.

Een deel van dat succes zit hem zeker in de traditie en familiale waarden die De Druivelaar verdedigt. Het is een prachtig stukje Vlaams erfgoed dat we absoluut koesteren. Daarom is het voor ons van groot belang om niet stil te staan en te luisteren naar wat de klant wil.

De Grote Druivelaar

Zo is er, naast de traditionele scheurkalender in pocketformaat, sinds 2011 ook een variante verkrijgbaar in de reuzenformaten A5, A4 en A3 onder het merk De Grote Druivelaar. Deze eyecatcher is geliefd bij bedrijven en zorginstellingen om er de inkom of kantine mee op te vrolijken!

De Digitale Druivelaar

Ook de digitalisatie heeft zijn impact gehad op de verdere ontwikkeling van het merk De Druivelaar. Zo werd er met de komst van de smartphones en tablets in 2012 werk gemaakt van een app die beschikbaar is voor zowel Android als iOS. De versie is voorzien van Wikipedia-links, de mogelijkheid om een blaadje elektronisch door te sturen én een écht scheurgeluidje om de scheurkalender-beleving helemaal tot leven te brengen. Als het ware ‘satisfying’, zoals Gen Z deze ervaring zou omschrijven!

DeDruivelaar.be

Qua tijdstip van verschijnen zit De Druivelaar perfect om als cadeautje onder de kerstboom te belanden. Daarom besloten we een stapje verder te gaan en mensen de kans te geven te tonen wat een ander voor hen betekent onder het motto: “Zeg het met een kalender!”. Sinds 2015 kun je op eender welke dag een persoonlijk tekstje, een lekker recept of een leuke herinnering cadeau geven door middel van het toevoegen van een foto. Dat kan via onze webshop waar het mogelijk is om je eigen gepersonaliseerde scheurkalender samen te stellen.

De Staande Druivelaar

Ook nog in 2015 naar aanleiding van zijn eeuwfeest, verschijnt De Staande Druivelaar. Deze komt tegemoet aan de interieurtendens waarbij mensen de muren in hun huis of op kantoor steeds vaker (moeten) leeg laten.

Slimme schermen

Tijdens de eerste lockdown besliste INNI GROUP om De Druivelaar-app 2020 gratis beschikbaar te stellen voor alle woonzorgcentra en ziekenhuizen. Zo kon de bekende scheurkalender iedereen verblijden met een digitaal blaadje humor en wijsheid, mogelijk gemaakt in samenwerking met Oscart Group.

Scholenactie: De Druivelaar in de klas!

Met het verdwijnen van een bezoek aan bankkantoren is ook De Druivelaar als gratis nieuwjaargeschenk moeilijker op de kop te tikken. Zo blijkt uit de vele reacties vanuit het onderwijs dat onze scheurkalender wordt gemist… Deze is namelijk in gans Vlaanderen populair voor het aanleren van de kalender als een routinematige taak elke morgen bij het opstarten van de klas door “het kindje van de dag”!

Om aan deze vraag te beantwoorden hebben we voor 2024 een scholenactie bedacht waarbij de scholen een gratis reuzenexemplaar kunnen verkrijgen via de verkoop van de gepersonaliseerde pocketversie met de naam van de leerling, een foto en het logo van de school, uiteraard! Grootouders en familie zijn er dol op en het levert een gans jaar lang fantastische publiciteit voor de school op. Op die manier dragen ook wij ons steentje bij aan de opvoeding van de volgende generatie.

De Groene Druivelaar

Om de kloof met het jonge volkje te dichten, realiseren we ons dat de inhoud van de authentieke scheurkalender niet langer volstaat. Desondanks het feit dat de jongere generaties nog steeds vertrouwd zijn met het merk De Druivelaar, merkten we de behoefte aan vernieuwing met onderwerpen die voldoen aan hun leefwereld. Hieruit is in 2022 dit innovatief proefproject ontstaan. Ongetwijfeld zal de komende jaren hierop verder worden ingezet met verbreding van de thema’s en het aanbieden van extra online content via QR-code. In deze eerste editie wordt gestart met het aanbieden van elke maand één online pagina, maar vanaf een volgende editie wordt dit opgeschroefd naar wekelijks nieuwe content om zo meer inhoud en verscheidenheid tot bij het nieuwe, jonge publiek te krijgen. Ook de verdere uitbouw van een online community maakt deel uit van de plannen om zo de authentieke scheurkalender tot een hedendaagse beleving te maken. Met deze ambities wensen we ons niet langer te beperken tot Vlaanderen, maar richten ons op alle Nederlandstaligen. Nederland here we come!

Download via deze link enkele sfeerbeelden en het persbericht.

Recent

Categorieën