De Sleutel Tot Zelf Bevrijding

De Sleutel tot Zelf-Bevrijding

De Sleutel Tot Zelf Bevrijding

ONZE OPDRACHT

Er werd ons gevraagd om de  17de! druk van dit erg succesvolle boek van de Belgische levensfilosoof Christiane Beerlandt te herdrukken. Dit is een bijzonder boek gemaakt door een uitzonderlijke vrouw en dus vroegen we Dirk Lippens, de echtgenoot van Mvr. Beerlandt die haar levenswerk verderzet na haar overlijden,  voor een interview.  

De Sleutel tot Zelf Bevrijding

INNI GROUP: Wat was de drijfveer van Christiane om met dit boek te starten?

Dirk Lippens: Van kinds af wou Christiane met haar goede hart hulp bieden aan mensen die lijden. Zij kwam in verzet tegen al die pijn, dat verdriet, die ziekten, dat lijden, die angst, die wanhoop… die ze rondom zich zag, ook op wereldvlak. Vanuit een aangeboren, uitzonderlijke begaafdheid om zich zeer diep psychologisch in mensen in te voelen begon ze eind 1992, op 37-jarige leeftijd,  aan dit dikke boek over het verband tussen ziekte en psyché: een echte “encyclopedie van de psychosomatiek.

INNI GROUP: Het werd een lijvig boek… Hoeveel jaar is ze hiermee bezig geweest?  

Dirk LippensDe eerste editie, met 900 onderwerpen, verscheen in november 1993. In 2001 en in 2009 werden er telkens nog 200 onderwerpen toegevoegd. Alles samen zal ze dus ongeveer een jaar aan haar eerste boek gewerkt hebben. Haar speciale begaafdheid liet haar toe zeer snel te werken, waardoor ze op iets meer dan 20 jaar een enorm oeuvre geschreven heeft en honderden lezingen heeft gegeven in België (in alle drie de taalgebieden), Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland, Canada, Duitsland, Oostenrijk, Engeland, Schotland. Christiane en ik hebben hiervoor duizenden kilometers met de wagen afgelegd.

Druk van het boek De Sleutel Tot Zelf-Bevrijding

INNI GROUP: het boek werd zeer succesvol, zo is gebleken…

Dirk Lippens: Heden (juli 2018) staat voor “De Sleutel tot Zelf-Bevrijding” de teller op iets meer dan 230.000 exemplaren, hetgeen enorm is voor zo een omvangrijk boek met een verkoopprijs van 57 euro, waarbij niet de persaandacht maar de mond-aan-mond-reclame de hoofdrol heeft gespeeld in de verspreiding. Deze verkoop werd gerealiseerd in de landen van het Nederlandse, het Franse en het Duitse taalgebied en blijft nog steeds constant doorlopen. Dit najaar wordt de Engelse versie gepubliceerd en dit zal de verkoopcijfers nog sterk doen stijgen omdat de vraag naar de Engelse versie enorm is geworden en uit zowat alle landen ter wereld komt, dus niet alleen de Engelstalige landen. Momenteel zijn er een goede twintig titels in het Nederlands, een goede tien in het Frans en twee in het Duits. Van het totale oeuvre werden tot op heden ongeveer 430.000 exemplaren verkocht. Hier zitten ook een groot aantal werken bij die Christiane uiterst belangrijk vond, maar waarvan wij vooraf wisten dat de publieksbelangstelling wat minder zou zijn omdat de tijd ervoor nog niet rijp is. Toch vonden we het belangrijk om deze werken te publiceren voor de mensen die er nu wél al klaar voor zijn. Het werk van Christiane Beerlandt wil het maatschappelijk welzijn helpen bevorderen en in onze activiteiten staat idealisme voorop op geldgewin.

Detail cover Sleutel tot Zelf-Bevrijding

INNI GROUP: Wat is de symboliek van het cover ontwerp?

Dirk Lippens: Het coverontwerp is een pasteltekening door Christiane zelf gemaakt. Iedereen kan er natuurlijk zijn of haar eigen interpretatie aan geven. Christiane heeft mij er over verteld. De “bol” in het midden kan je op verschillende manieren bekijken. Je kan die bol als een zon beschouwen om de mens erop te wijzen dat er IN hemzelf een lichtende oerkrachtcentrale zit, een onverwoestbare zielskern. Als de mens zich verbindt met die zonnekracht in zichzelf wordt hij steeds autonomer en gelukkiger en hoeft hij niet afhankelijk te zijn van een “zon” buiten zichzelf (bijvoorbeeld andere mensen, zaken waarmee men zich vult, schijnwaarden, enz.). Die bol kan je ook zien als een oog of een netvlies dat het belang toont om diep naar binnen in zichzelf te kijken en zo inzicht te verkrijgen in de fundamentele psychisch-emotionele oorsprong van kwaaltjes, ziekten, en zelfs het “waarom” van gebeurtenissen en andere verschijnselen in je dagelijkse leven te leren begrijpen. Ten slotte is die bol ook een beetje zoals de planeet aarde, met een boog erboven en een boog eronder. De bovenste boog maakt de verbinding met het hogere bewustzijn, dat het puur rationele ver overstijgt. Net zoals de teksten in het boek dit doen. De onderste boog toont dat het belangrijk is om tegelijk stevig met de voeten op de grond te blijven, om niet teveel te gaan wegdromen of zweven, om stevig in je aardse lichaam te blijven, en verbindt ons ook met het onderbewuste, met onze diepste wortels.

INNI GROUP: Jij zet nu haar werk verder…

Dirk Lippens: Nadat ik in mijn drukke huisartsenpraktijk de grote waarde van Christiane’s teksten voor mijn patiënten vastgesteld had, besloot ik mijn praktijk aan een collega over te laten en een Uitgeverij te stichten om mij geheel te wijden aan de verspreiding van Christiane’s werk. Meer dan 20 jaar lang heb ik samen met Christiane al het mogelijke gedaan om haar omvangrijke oeuvre (meer dan 20 boeken) tot bij de mensen te brengen. Noem het een gemeenschappelijke levensroeping die niet stopt met haar fysieke heengaan. Het dagelijkse beheer van de uitgeverij, waarbij we vanuit onze idealistische doelstellingen toch economisch zeer verstandig dienen te handelen; ervoor zorgen dat Christiane’s werk verder vertaald wordt; ook zelf vertalingen doen; veel lezersvragen beantwoorden; nog onuitgegeven origineel werk klaarmaken voor publicatie; haar erfgoed en auteursrecht zorgvuldig beheren en bewaken; als er nog tijd over is, voordrachten geven over haar werk; enz. De rouw blijft zeer diep, maar ik probeer mijzelf goed te verzorgen opdat ik mij nog vele tientallen jaren zou kunnen toewijden aan het vervullen van mijn hartenwens: werkelijk alles wat Christiane geproduceerd heeft tot bij de mensen brengen.

INNI GROUP: Hoe verliep de samenwerking met INNI GROUP?

Dirk Lippens: Dat was een waar genoegen omwille van de dienstvaardigheid, de vakkennis en de toewijding van de mensen met wie ik bij INNI heb mogen samenwerken. Hun liefde voor het boekenvak en hun beroepsernst heeft geholpen om de gepaste vorm te creëren die de rijke inhoud van Christiane’s werk tot zijn recht doet komen.

 

Dirk Lippens keurt cover van De Sleutel tot Zelf Bevrijding goed

 

Bedankt voor dit interview Dirk, en veel succes met de nieuwe projecten!

Recent

Categorieën